»Counter offer« ali protiponudba

V času konjukture in odličnega gospodarstva je tudi potreba po odličnemu kadru vse večja. Boj za talente je v vzponu in podjetja se bolj ali manj uspešno borijo s privabljanjem in zadrževanjem dobrih kandidatov.

Vsakdo se je v karieri že zagotovo srečal s tako imenovano proti ponudbo delodajalca, ko je podal svojo namero o odpovedi pogodbe. V eni izmed raziskav, globalnega HR podjetja Robert Half, sem zasledil, da je kar 58% managerjev že ponudilo boljše pogoje svojim odhajajočim sodelavcem z namenom, da bi jih zadržali. Razlogi, zakaj se managerji odločijo za to, so sledeči:

  • 58% – ne želim izgubiti znanja, ki ga ima sodelavec
  • 42% – ne želim izgubljati časa in sredstev za iskanje novega sodelavca
  • 35% – ne želim povečati obsega dela ostalim članom ekipe
  • 34% – ne želim upada energije in entuziazma ekipe

Kljub vsemu pa v isti raziskavi ugotavljajo, da sodelavci, ki so sprejeli proti ponudbo, ostanejo v podjetju v povprečju manj kot dve leti.

Zakaj je tako?

Praksa je pokazala, da je plača redko ključni razlog za menjavo delodajalca. Običajno gre za enega izmed sledečih razlogov ali mešanico večih:

  • ni možnosti napredovanja
  • nemogoč urnik oz. razmerje med delom in prostim časom
  • slabi odnosi znotraj ekipe ali celo celotne organizacije
  • pomanjkanje vizije podjetja
  • slab management

V kolikor vzamemo v ozir zgornje razloge, potem je hitro razvidno, da je višja plača le obliž na odprto rano in ne bo trajalo dolgo, da sodelavec ponovno začne razmišljati o odhodu. Hkrati pa je potrebno pogledati tudi razloge, zakaj manager odhajajočemu sodelavcu poda proti ponudbo – večinoma zato, da se izogne takojšnjemu negativnemu učinku odhoda. Ko pa se strasti pomirijo, pa manager po navadi ne pozabi na možnost, da sodelavca zopet zagrabi želja po odhodu. Posledično  pogosto postane do njega manj zaupljiv, morda celo izključujoč iz pomembnih odločitev ter v nekaj primerih celo bolj zahteven, saj sedaj njegov sodelavec stane več.

Za konec morda v razmislek;

v kolikor ste kandidat in želite zapustiti podjetje, dobro razmislite ali ste pripravljeni sprejeti potencialno proti ponudbo trenutnega delodajalca. Če ste jo, bi bilo morda bolje, da se pred odpovedjo z delodajalcem konstruktivno pogovorite in prevrite možnosti.

V kolikor ste manager, pa je vredno razmisliti, ali je sodelavec vreden proti ponudbe. In v kolikor ocenite da je, potem v odnosu delujte tako kot ste do sedaj, saj v nasprotnem primeru samo odlagate njegov odhod.

Koščak Igor